Distribuie!

Alternanthera reine...
 

Alternanthera reineckii „Lilacina”  

  RSS

aTh
 aTh
(@host1981)
Member Admin
Joined: 1 an ago
Posts: 3
24/04/2018 7:42 pm  

Toate speciile de Alternanthera apartin familiei Amaranthaceae, care reuneste cca. 170 de specii, cele mai multe fiind palustre, dar exista si specii perfect terestre. Majoritatea dintre ele sint sud-Americane, arealul lor fiind sudul Braziliei si Paraguay, dar exista de asemenea si in Africa si Asia. Unele dintre ele pot deveni probleme pentru spatiile unde cresc in salbaticie, reusind sa colmateze lacuri intregi asa cum se intimpla in USA cu specia Alternanthera Philoxeroides. Pina in anul 1970, genul Alternanthera era cunoscut sub numele de Telanthera.

Numele de Alternanthera Lilacina nu defineste o specie pura, de sine statatoare, ci un hibrid splendid in coloristica si ritm de dezvoltare, fiind rezultatul muncii de selectie si incrucisari intre diferite specii de Alternanthera, in principal a speciei Reineckii. Calea pe care a fost obtinuta se pare ca este un mister, poate si datorita faptului ca multi dintre cei care au contribuit la definitivarea operei nu mai exista.Ceea ce o face deosebita, chiar in ochii unui profan, este culoarea surprinzatoare pe care o reflecta, aceasta neputind fi egalata inca de nici o alta planta fie ea chiar si Barclaya. Acest pigment aproape unic este mai pregnant pe partea ventrala a frunzei si se mentine in orice tip de lumina, fie fluorescenta fie de incandescenta. Planta este de o marime medie, atingind cu usurinta inaltimea de 50 cm. in bazinele bine luminate si cu o apa perfecta din punct de vedere al chimismului desi din proprie experienta pot spune ca nu-i prea plac bazinele mai inalte de 30 cm. Creste relativ vertical in aceste conditii, tulpina avind
internodii de lungimi diferite functie de conditiile de mediu. Frunzele sint asemanatoare ca forma cu cele de Hygrophila Corimbosa ( ovale ) insa cu petiolul foarte scurt, aproape inexistent, asezate doua cite doua la nod si rotite cu 90 de grade fata de cele de sus sau de jos. Radacinile apar numai la noduri in mod adventiv si in forma de raze de un alb sclipitor la cel mai scurt timp posibil (2 - 3 zile) dupa o sectionare in vederea replantarii.

Cei care au avut de-a face cu ea, indiferent daca au reusit sa-i afle sau nu pretentiile, o clasifica rapid fara sa stea prea mult pe ginduri intr-unul din primele rinduri ale listei de plante cu mofturi mai greu de satisfacut. In ceea ce ma priveste, in toti anii in care am avut-o ca preferata ( acum insumeaza 7), principala, prima pretentie pe care a ridicat-o, a fost fluxul ridicat de lumina care ar fi bine sa fie de o nuanta (temperatura de culoare) cit mai mai calda posibil.

Exista tuburi fluorescente elaborate cu bun simt cum sint Philips TLD 830 / X ( X = 18, 36, sau 58 Watt ) la care planta nu mai poate ascunde nimic din splendoarea si vitalitatea ce o poate oferi unui bazin Olandez. O infomatie care trebuie data mai ales incepatorilor este aceea ca planta nu poate habita in acelasi bazin cu un Ancistrus din simplul fapt ca pestele care de altfel este doar un util consumator de bioderma sau alge epifite nu poate rezista tentatiei de a o alege drept hrana transformind-o in citeva zile intr-o epava vegetala de nerecunoscut. Daca oricum sint aproape coabitanti in arealul cumun de origine, concluziile sint usor de dedus. Ceea ce mai ramine acvaristului de facut este sa-i poata oferi un substrat bine ales ( pietris margaritar de cuartz cu bobul de 3 - 5 mm. ) si un fertilizant competent in materie.


Quote
Share: